Søde og nysgerrige unge i konfirmationsalderen, der også har valgt den kirkelige konfirmation fra.
Man bekræfter noget, man gerne vil forpligte sig til at stå for og værne om som voksent menneske. Det kan være menneskelige egenskaber, værdier eller såkaldte menneskelige dyder, man bekræfter. Det arbejder vi med i forberedelsen. Men fælles for os er, at vi har valgt en konfirmation uden om kirken, og at vi ikke bliver spurgt om noget, som de kirkelige konfirmander (der bliver bedt om at stå inde for trosbekendelsen). Vi skal hver især finde noget at sige ‘ja’ til, uden at nogen har spurgt os. Det kalder man i filosofien at ‘affirmere’ – vi kalder det at konfirmere, fordi vi siger ’ja’ til noget, som vi allerede kan og vil stå inde for. Eksempelvis kan man bekræfte, at man vil stå for ’taknemmelighed’, ’oprigtighed’, ’omsorg’, ’loyalitet’, ’gavmildhed’ eller hvilken dyd man nu finder vigtig. Vi siger det højt, fordi det er en del af ceremonien, og fordi ting, man siger højt, forpligter mere.
Nej. Du skal høre på oplæg om filosoffer og deres tankesæt, og myter og riter, der giver os mulighed for at tale om etiske og moralske problemstillinger. Vi vil hele vejen igennem lægge op til at tale om eksempler fra vores levede liv hver især og lave praktiske øvelser. Og så arbejder vi rigtigt meget med fysiske fotografier, som vi taler og tænker ud fra.
Så finder vi også ud af det. Du må gerne deltage på et andet hold eller være fraværende en gang eller to.
Bibelen er værd at kende lidt til, fordi det er vores kulturs vigtigste bog. Vores kultur er ikke religiøs-kristen, men den er kulturkristen. Og at kende til bibelen og dens historier er vigtigt for at kunne handle etisk og moralsk i vores kultur – for at kunne handle voksent. Vi tager altså ikke Bibelen bogstaveligt, men vi tager den alvorligt. Vi synes, at den har stået for længe i kirken og skal tilbage på boghylden under ’Eksistens’. Men vi har kun Bibelen med i en sammenhæng, nemlig i sammenligning med Koranen og Det Gamle Testamente, for at forstå, hvad forskellen er på kristne, muslimer og jøder – f.eks. deres principper, deres forskellige kalendere og deres fraktioner.
Etik handler om at få et godt liv. Moral handler om ikke at gøre alt, hvad man kan; om ikke at bruge alt, der er i sin magt. Moral handler om at kunne leve sammen med andre. Man sagtens være meget moralsk uden at have et godt voksenliv. Derfor må der også etik til.
Nej, der er ingen lektier. Men der vil være en interviewopgave mellem hver gang. Her skal du interviewe nogle voksne med spørgsmål, som vi har givet dig. Det er dels for at sætte nye samtaler i gang mellem dig og voksne, dels for at forberede dig til næste gang. Du behøver ikke at tale med dine forældre, men kan vælge andre. Du kan også vælge andre unge, der er lidt ældre end dig.
Du er altid velkommen til at kontakte Anders Fogh Jensen på info@filosofiskkonfirmation.dk, hvis du har spørgsmål til forløbet eller blot er nysgerrig efter at vide mere.